marți, 16 februarie 2016

Despre bani, partea II

Prima parte aici
Dupa perioada grea a venit una mai buna din punct de vedere al castigurilor, dar cu capcanele ei: A
fost o perioada de cateva luni (intre doua CIC-uri), cand am lucrat si la servici si am reusit sa ma ocup mai mult si de un hobby din vremea aceea care imi aducea ceva venituri suplimentare.
Mergeam la cumparaturi de cel putin 2 ori pe saptamana, si aproape intodeauna pe langa mancare mai ajungeau in cos N chestii: ciocolata, inghetata, un vas la promotie, alte chestii la promotie ca poate ne vor fi bune candva. Apoi la final de luna veneau zilele de criza, cand nu mai aveam bani de nimic. Si faptul ca contribuiam semnificativ la veniturile familiei imi dadea o falsa putere si ma credeam mai buna si cu drept de judecata asupra sotului meu. (Si din cate vad, in aceasta capcana cad multe femei in zilele noastre). Ma gandeam ca eu muncesc si am grija si de copii si e vina lui ca nu ne ajung nici asa banii, ca el cheltuie pe tigari iar eu nu am vicii costisitoare, si cate si mai cate imi treceau prin cap, si tot timpul eu eram cea buna si el cel rau. Mi-a trebuit un timp, citit cateva bloguri, discutii pe grupul preferat de pe FB, ca sa inteleg unde greseam. Am inceput cu pasi mici: am incercat sa fac meniul pe o saptamana, si sa facem cumparaturi odata pe saptamana pentru meniu. Tot ajungeau si alte chestii in cos, dar doar o data pe saptamana. Apoi am inceput sa notez cheltuielile. Intr-un fisier foarte detaliat. asa am realizat cat de mult cheltuim pe paine (nu pe painea propriu-zisa, desi si aia era destul de scumpa - fiind una de calitate buna, ci pe ciocolatica, napolitana, sucul, jucaria - cate doua luate de copii cu ocazia iesirii dupa paine) si am hotarat ca luam o masina de paine (caruia acum i-am pierdut paleta malaxoare, dar asta e alta poveste). Apoi meniul l-am avansat sa fie pe doua saptamani. Tot din notarea cheltuielilor am realizat ca de fapt acele cheltuieli marunte care nici nu le luam in seama ne mancau mai multi bani decat carnea sau legumee si fructele pe o luna. Asa ca incetisor am renuntat la ele. Cumparaturi faceam la doua saptamani, deci si tentatiile scadeau.
Am ajuns in punctul in care nu mai aveam acele zile de criza la sfarsitul lunii. Dar inca nici o sansa de economisire. Bani nu ramaneau. Si apoi am inceput sa aplicam metoda "Pay Yourself First" - care consta in virarea unui procent din venituri intr-un cont separat de indata ce intra banutii. Si sa uitam de ei. Ne descurcam cu restul.
Azi procentul a crescut, dar pentru asta e nevoie de organizare si atentie la bugetare. Cumparaturile mari le facem odata pe luna, si mai intram pe la LIDL pentru fructe si anumite promotii. Avem noroc si cu faptul ca stam la casa cu curte si gradina si avem legume si fructe in sezon si chiar ceva de conservat.

Acum pot spune ca este bine. Chiar daca veniturile nu sunt in cel mai inalt punct din istoria noastra, per total acum stam cel mai bine.
Sa rezumam pasii:
- meniu
- notarea si analizarea cheltuielilor
- achizitionarea masinii de facut paine
- bugetare realista
- rarirea cumparaturilor
- pay yourself first

Va doresc intelepciune financiara si sa evitati capcanele feministe!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu